Добро дошли на веб презентацију DOM ZDRAVLJA KRUŠEVAC   Click to listen highlighted text! Добро дошли на веб презентацију DOM ZDRAVLJA KRUŠEVAC

Национални дан борбе против рака дојке

У циљу повећања пажње и едукације јавности о значају раног откривања рака дојке, у Србији се једанаесту годину по реду, 20. марта обележава Национални дан борбе против рака дојке. Датум је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Института за онкологију и радиологију Србије.

Рак дојке је најчешће дијагностиковано малигно обољење код жена широм света и представља најчешћи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији.

Ово је најраспострањеније малигно обољење од кога годишње оболи око 4 хиљаде жена, а више од трећине изгуби борбу са овом болешћу. Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева, лечење је краће и ефикасније, а квалитет живота оболелих и лечених жена знатно бољи.

ИЗВОР: РТВ Крушевац

Главни циљ Глобалне иницијативе за рак дојке Светске здравствене организације (WHO Global Breast Cancer Initiative) је смањење смртности од карцинома дојке за 2,5% годишње, чиме би се избегло 2,5 милиона смртних случајева узрокованих овом врстом рака на глобалном нивоу у периоду од 2020. до 2040. године.

Click to listen highlighted text!