Добро дошли на веб презентацију DOM ZDRAVLJA KRUŠEVAC   Click to listen highlighted text! Добро дошли на веб презентацију DOM ZDRAVLJA KRUŠEVAC

Стигло 69 доза вакцине против хуманогпапилома вируса

Служба за здравствену заштиту деце и омладине добила је 69 доза вакцине против хуманог папилома вируса.

Њен назив је ГАРДАСИЛ 9 што значи да штити од девет типова поменутог вируса ког иначе има много више али не изазивају сви карцином. Вакцина није обавезна али се препоручује да је приме девојчице и дечаци од девете до деветнаесте године живота, и то пре првог сексуалног односа.

Србија је трећа земља у Европи по броју оболелих али и смртних исхода од карцинома грлића материце.

Др Гордана Алексић начелница школског и дечјег Диспанзера, истиче да пре примања вакцине родитељи одводе своју децу адолесценте на обавезан преглед код изабраног педијатра.

Вакцина ГАРДАСИЛ 9 је потпуно безбедна, без антибиотика и ДНК-а, даје се у надлактицу, реакције су локалног типа са благим отоком и црвенилом, деца узраста од 9 до 15 година примају је у две дозе а страија до 19 године живота, у три дозе каже докторка Алексић.

  Click to listen highlighted text! Служба за здравствену заштиту деце и омладине добила је 69 доза вакцине против хуманог папилома вируса.Њен назив је ГАРДАСИЛ 9 што значи да штити од девет типова поменутог вируса ког иначе има много више али не изазивају сви карцином. Вакцина није обавезна али се препоручује да је приме девојчице и дечаци од девете до деветнаесте године живота, и то пре првог сексуалног односа.Србија је трећа земља у Европи по броју оболелих али и смртних исхода од карцинома грлића материце.Др Гордана Алексић начелница школског и дечјег Диспанзера, истиче да пре примања вакцине родитељи одводе своју децу адолесценте на обавезан преглед код изабраног педијатра.Вакцина ГАРДАСИЛ 9 је потпуно безбедна, без антибиотика и ДНК-а, даје се у надлактицу, реакције су локалног типа са благим отоком и црвенилом, деца узраста од 9 до 15 година примају је у две дозе а страија до 19 године живота, у три дозе каже докторка Алексић.

Click to listen highlighted text!